Begrænsende og støttende overbevisninger
Kender du til begrebet overbevisninger? Og hvad er egentligt begrænsende og støttende overbevisninger? Hvordan adskiller de sig, og hvordan filan arbejder man med dem?
Det er mit mål at gøre dig meget klogere på det med dette blogindlæg. Derfor har jeg i dette blogindlæg indlagt lidt øvelser, som du kan lave for at arbejde med dine egne overbevisninger.
Lad os komme igang!
En overbevisning formes af de ting, vi har oplevet i vores liv. Det kan både være opdragelse, samfundet, traditioner, spirituel overbevisning o.l. Men fælles for alle disse er, at de er med til at skabe vores historik og deraf skrive vores historie.
Forskellen mellem historik og historie
Historik henviser til de konkrete begivenheder, der er sket i dit liv. Det er fx ikke til diskussion, at du er blevet født. At du fik en lillesøster. At din far drak i din opvækst. At dine forældre havde deres eget firma, som de drev hjemme fra matriklen.
Øvelse 1:
Det kan være meget sjovt at udfylde dit livs historik og se, hvilke begivenheder du egentligt husker.
Den værdi og den betydning, som du tillægger din historik er derimod din historie. Det er altså den måde, du har tolket din historik. Og dét, kære venner, er, hvad der bygger grundlaget for vores overbevisninger.
Vi vil som mennesker altid lave individuelle fortolkninger af oplevelser. Det kommer både an på tidligere erfaringer, samt det temperament og den personlighed, vi er født med. Det er blandt andet, hvad adfærdspsykologen Robert Plomin beskriver i hans teori, der bygger på utallige tvillingestudier.
Det er også grunden til at to brødre kan brygge to vidt forskellige historier ud fra, at deres far var alkoholiker. Den ene får måske den overbevisning, at alkohol er det mest naturlige i hele verden, mens den anden får den overbevisning, at alkohol tog hans far fra ham og derfor er alkohol ensbetydende med at være en dårlig forælder.
Øvelse 2:
Har du nedskrevet din historik, kan det være sjovt nu at kigge ind i, hvad de enkeltstående begivenheder har haft af betydning for den måde, du opfatter verden på. Når du tænker på en begivenhed vil du med stor sandsynlighed mærke en positiv, negativ eller neutral følelse inden i. Giv nu dig selv plads til at reflektere over, hvorfor du tillægger denne oplevelse denne følelse. Og hvad er blevet den følgende overbevisning. Måske du er blevet overbevist om, at du ikke kan finde ud af noget? Måske du er overbevist om, at du er verdensmester i at håndtere en bold.
Begrænsende overbevisninger
De fleste kender nok typisk til de begrænsende overbevisninger. De kunne lyde således;
- Jeg skal gøre det perfekt første gang
- Jeg dur ikke til at være sammen med mange mennesker
- Jeg er akavet, og ingen vil være sammen med mig
- Jeg kan ikke finde ud af at stå foran mennesker og snakke
- Jeg er dum og uduelig
- Jeg er ikke værdig til at modtage kærlighed
Begrænsende overbevisninger kan komme til at være en kæmpe hæmsko for, hvordan vi lever vores liv. Det bliver de briller, vi ser verden igennem.
Har du eksempelvis en overbevisning om, at du er dum, kan du komme til at tage alt kritik, som noget du, som person, gør forkert og derved tage det personligt, selvom det mere var møntet på dit udførte arbejde. I stedet for at se det som en mulighed for læring, kommer du til at se det som endnu et eksempel på, at du er dum og mislykket.
Det kan være enormt hårdt at gå med og kan være en sikker vej til impostersyndromet og lavt selvværd.
Er du ikke vant til at arbejde med overbevisninger, kan de ligge skjult for dig. Det gør, at de kommer til at fungere som en GPS, der viser vej mod flere ting, der bekræfter din begrænsende overbevisning.
Men bliver du først bevidst om dem, kan du tage en aktiv beslutning om at erstatte dem med en mere positiv og støttende overbevisning.
Hvordan bliver jeg klar over mine overbevisninger?
For at blive klar over dine overbevisninger er du nødt til at begynde at reflektere over din adfærd.
Øvelse 3:
Jeg anbefaler, at man skriver journal/dagbog, eller hvad du ønsker at kalde det.
Jeg plejer at gøre det således:
- Jeg skriver en begivenhed ned, der er sket i løbet af dagen
- Jeg nedfælder min adfærd
- Jeg reflekterer over, hvorfor jeg gjorde dette. Hvad er det, jeg tror på, som overbeviste mig om, at dette var den “sande” måde at reagere på?
Du vil nok opleve, at det er svært – særligt i starten, og hver gang du bevæger dig ind på nye livsområder. Men du vil højst sandsynligt også opleve, at det løbende bliver nemmere og nemmere.
Hvad du øver bliver du god til, og en dag kan du måske i selve situationen tage dig selv i at gøre noget ud fra en begrænsende overbevisning. Da kan du begynde at ændre din adfærd i situationen til at ske ud fra en mere støttende overbevisning.
Støttende overbevisninger
I stedet for at lade de begrænsende overbevisninger tage føringen, så kunne du jo vælge at arbejde med nogle mere støttende overbevisninger, fx kunne;
- Jeg skal gøre det perfekt første gang — bliver til --> Det er okay at lave fejl. Dem kan jeg lære noget af
- Jeg dur ikke til at være sammen med mange mennesker — bliver til --> Jeg kan godt finde ud af at være sammen med mennesker, når jeg bare skal være mig selv.
- Jeg er akavet, og ingen vil være sammen med mig — bliver til --> Jeg er mig selv og ønsker at bruge mere af min tid sammen med mennesker, som holder af hele mig.
- Jeg kan ikke finde ud af at stå foran mennesker og snakke — bliver til --> Øvelse gør mester
- Jeg er dum og uduelig — bliver til --> Jeg bliver hver dag klogere og dygtigere til de ting, jeg interesserer mig for.
- Jeg er ikke værdig til at modtage kærlighed — bliver til --> Kærlighed kommer fra et kærligt sted, og det er okay at tage imod.
Ovenstående er blot eksempler, der skal fungere som inspiration. Mulighederne er mange, og hvad du godt kunne tænke dig at bytte dem ud med er helt op til dig.
Når du bliver klar over, hvad du kunne tænke dig at bytte dem ud med, er det meget nemmere for dig at skifte dit fokus.
Det kommer ikke lige over natten, men det vil være med til at skabe en bevidsthed om, når du går ind i dine gamle mønstre og deraf følgende overbevisninger.
Hvordan skifter jeg fokus fra begrænsende til støttende overbevisninger?
Som det er, hver gang vi ønsker at ændre adfærd, kræver det tid og ressourcer. Men det er meget nemmere, hvis vi ved, hvor vi ønsker at komme hen. Derfor kan det være godt at have støttende overbevisninger.
Øvelse 4:
Du kan spørge dig selv, hvis jeg skal leve op til min støttende overbevisning om, at jeg er god til at stå foran mennesker, hvad er jeg så nødt til at gøre?
Hvordan skal min adfærd ændre sig?
Hvad skal jeg tro på som min nye sandhed?
Hvordan kommer jeg helt konkret i mål med den nye overbevisning?
Nogle gange kan det hjælpe at tænke, som om du var i en relation med dig selv. I har lige taget en alvorlig snak om en adfærd, du ønsker ændret hos den begrænsede del af dig selv, og den del er derfor nødt til at arbejde bevidst med det.
Det samme gælder her med dig selv. Vil du se en ændring kræver det bevidste handlinger og mentalt arbejde.
Derfor er det også min helt klare anbefaling at starte med én overbevisning og lære den at kende og komme godt igang med at arbejde med den, før du går videre til den næste.
En ting er helt sikkert: Hvis du er overbevist om, og tror på, at du ikke kan finde ud af noget, så bliver det godt nok svært at lære.
Først når vi bliver bevidste om, hvad det er der begrænser os, kan vi lave en ændring.
Jeg håber, at indlægget har inspireret dig til at kigge indad og lære dig selv bedre at kende, så du kan skabe det liv, du drømmer om!
Skal du have hjælp til at arbejde med dine overbevisninger, kan du booke tid til en afklaringssamtale her. Til afklaringssamtalen, der er kvit og fri, kan vi tage en snak om, hvordan jeg bedst hjælper dig med dine mål.
Rigtig god fornøjelse med det!