Traumer – hvad er de og hvordan kommer de til udtryk?

Traumer

Hvad er et traume?

Det vil jeg give dig et svar på i dette blogindlæg.

Jeg har som beskrevet i mit nyhedsbrev – DU KAN TILMELDE DIG HER – brugt sommeren på at læse ekstra meget op på traumer.

Det er min helt store interesse, og jeg kan blive ved med at være nysgerrig og finde ny viden. Så med det forbehold, at det er et felt i udvikling, vil jeg her forsøge at gøre dig klogere på, hvad vi i dag definerer som et traume.

En definition af traumer kan ifølge Peter Levine lyde; “Et traume er når en situation påvirker en organisme uden at blive løst.”

Og hvad betyder det så?

Jo, det betyder, at der trykkes på speeder og bremse samtidigt.

Traumer

Vores nervesystem er bygget til at kunne reagere på verden omkring os. Til at kunne skrue op på alarmsystemet, når der er behov for det, men også til at kunne skrue ned, når der ikke længere er behov for at være i alarmberedskab.

Dette alarmberedskab bliver eksempelvis aktiveret, hvis vi bliver overfaldet.

Når man bliver overfaldet aktiveres nogle sympatiske nervesystem og autonome reaktioner går igang.
Det betyder, at der kommer øget aktivitet i livsbevarende funktioner som bl.a.;

  • Udvidelse af bronkierne i lungerne, så vi kan optage mere ilt
  • Pulsen og blodsukkeret stiger, så der kommer blod og næring til musklerne, så de kan arbejde for overlevelsen
  • Fordøjelsen nedsættes og tarmenes peristaltik mindskes – Det er unødvendigt at kunne fordøje maden i det øjeblik du er i fare
  • Niveauet af adrenalin øges
  • Pupillerne udvides, så vi kan stille skarpt
  • Blodgennemstrømningen til kønsorganerne nedsættes

Traumer

Det er med til at gøre os i stand til at reagere, når vi udsættes for et overfald. Det ses typisk i kæmp/flugt respons, men kan også ses som frys eller ‘dåne’ respons.

Hvis du i dette overfald bliver sat i en situation, hvor du bliver fikseret og ikke kan få lov til at reagere og forsvare dig selv, vil du få en oplevelse af, at der bliver trykket på speederen, aktivering af ovenstående, samtidigt med at der trykkes på bremsen og du lukker ned både kropsligt og mentalt, fordi belastningen bliver for stor til at håndtere.

Man kan altså sige, at hvis ikke du får lov til at reagere på situationen, vil det skabe et traume i dig. 

 

Hvordan opstår et traume?

Traumer kan komme af mange ting. Det kan bl.a. komme af;

  • Trafikuheld
  • Operationer
  • Dødsfald
  • Overfald
  • Gentagende mangel på omsorg, vanrøgt eller andet i barndommen eller over en længere periode i dit liv – dette kaldes typisk for udviklingstraumer, og dem vil jeg komme tilbage til en anden gang. Et MEGET spændende emne.

Traumer

Men traumer er også individuelle.

For hvad du finder traumatisk afhænger af tidligere oplevelser i dit liv. En bestemt duft kan for mig være forbundet med fredfyldthed og wellness og derfor aktivere mit parasympatiske nervesystem (der hvor vi slapper af), mens det for dig kan minde dig om den shampoo, som du havde hjemme ved din far, hvor du ikke brød dig om at være, og derfor kan du slet ikke døje den “lugt”.

Det er lige netop dette, som gør os mennesker så individuelle. Der vil ikke være noget menneske derude, som har oplevet præcis den samme kombination af begivenheder som dig.

Det blev en lang smøre, men jeg håber, at det har været med til at gøre dig lidt klogere på, hvad et traume er.

Jeg kommer til en af dagene at lave et opslag omkring symptomer på traumer og skal nok linke til det, så snart jeg har det klart.

Vil du gerne følge med i, hvornår der udkommer nye blogindlægs, så hop ind på mine sociale medier og følg med – facebook og instagram.

Har du selv et traume, som du ønsker at forløse kan kropsterapien være med til at gøre dette. Du kan booke en tid direkte her eller læse mere om kropsterapi her.

Jeg håber du vil gå ud og lave dig en dejlig dag.

Knus Stine

P.s. alle disse informationer er hentet fra Peter Levines bøger; “Væk tigeren”, “traume og hukommelse” og “Helbredelse af traumer”. En god anbefaling, hvis du er mere nysgerrig på traumer.